Scapi de aceste taxe către stat: cum să plătești mai puține dări, iată rețeta succesului

de: Alexandru Puiu
24 05. 2023

Există multe pârghii legale prin care poți să-ți diminuezi nivelul de taxe și impozite plătite către stat, iar dacă ești prosumator, ai toate șansele să reușești acest lucru, deoarece legea în vigoare e de partea ta.

Concret, trebuie să știi că, potrivit unei propuneri legislative ce se consideră adoptată tacit la Senat, rosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie decât cea pe care o consumă în interes personal vor fi fie scutiți de la plata certificatelor verzi. Cu alte cuvinte, povara lor financiară în raport cu bugetul public scade considerabil. Desigur, ca acest lucru să se întâmple e necesar ca proiectul în cauză să primească undă verde de la Camera Deputaților și, desigur, să ajungă să fie promulgat și de șeful statului, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial al României.

Cum scapi de taxele uriașe către stat. Lege nouă pentru toți românii

„Proiectul de act normativ propune să modifice Legea 123 /2012 a energiei și a gazelor naturale, prin completarea art. 73^1 cu două noi prevederi:
-în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată de prosumatori, compensarea de la sfârşitul perioadei de 24 de luni, între furnizorii de energie electrică şi prosumatori, se face la preţul mediu ponderat al Pieţei pentru Ziua Următoare pentru perioada de referinţă;
-pentru prosumatorii care livrează în rețeaua națională mai multă energie decât cea pe care o consumă, obligația de achiziție a certificatelor verzi se elimină”, conform unei analize avocatnet.ro.

Conform argumentelor ce susțin actuala propunere legislativă, se pare că avem parte de un context ce impune anumite schimbări. „În condiţiile actualei crize energetice, politicile publice ar trebui să meargă în direcţia încurajării capacităţilor de producţie mai mici sau mai mari (…) România a scos din funcţiune mii de MW din capacităţile instalate pe cărbune, dar nu a reuşit să pună în funcţiune nicio investiţie importantă în ultimii 5 ani. Astfel, este necesară stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie, cât şi în eficientizarea consumului de energie.”